Εξαγωγές και εισαγωγές
Η ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου ακολούθησε τη γενικότερη βελτίωση των εθνικών οικονομικών μεγεθών και τη διεθνή εμπορική κίνηση. Η στατιστική αύξηση της αξίας των συναλλαγών ήταν εντυπωσιακή, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τη διεύρυνση της χώρας και την αύξηση του πληθυσμού κατά 2,5 φορές.
Εξαγωγές: Τα γεωργικά προϊόντα κυριαρχούσαν, αποτελώντας τα 2/3 σε αξία που διευρύνθηκε στα 3/4 των συνολικών εξαγωγών την δεκαετία 1900-1910. Πρώτη θέση είχε η σταφίδα με το 1/2 των συνολικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από το ελαιόλαδο και το κρασί.
Τα μεταλλευτικά προϊόντα προς το τέλος του 19ου αιώνα πλησίαζαν το 1/5 της αξίας των εξαγωγών (μόλυβδο, μαγγανιούχα μεταλλεύματα, θηραϊκή γη, σμύριδα). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρέμεναν ασήμαντες.
Εισαγωγές: Τα δημητριακά, ιδιαίτερα το σιτάρι, κυριαρχούσαν γιατί η εγχώρια παραγωγή δεν κάλυπτε τις επισιτιστικές ανάγκες. Στα βιομηχανικά προϊόντα κυριαρχούσαν τα υφάσματα και τα νήματα, ενώ μεγάλωναν τα ποσοστά των μηχανημάτων και των χημικών προϊόντων.
💡 Καλό να ξέρεις: Η σταφίδα ήταν ο "πετρέλαιο" της ελληνικής οικονομίας - η κρίση της προκάλεσε μαζική μετανάστευση.